Léto doslova vybízí k absolvování cest do zahraničí. Jsou to především rodinné dovolené u moře, kterým lidé dávají čím dál větší přednost. Ať už se chystáte do Řecka, Španělska, Chorvatska nebo Itálie, určitě si sebou berete své debetní a kreditní karty. Ostatně, jde přeci o jeden z nejrychlejších způsobů plateb u většiny tamních obchodníků.

Jak platit kartou na dovolené

Jenže, klasická platba kartou prostřednictvím terminálu pro vás může být poměrně nečekaným překvapením, respektive stržené poplatky na vyúčtování. Mohou za to dvě následující služby.

  • Cash Advance
  • Dynamic Currency Conversion

Pozor na Cash Advance u obchodníka

Službu Cash Advance není třeba komukoliv zdlouhavě představovat. Jedná se o možnost výplaty hotovosti ve směnárně nebo na dané přepážce u obchodníka. Tento „nadstandard“ je samozřejmě spojen s jistým poplatkem navíc. Jak tedy může dojít k prodražení klasické platby například za obyčejné pečivo v pekařství? Velice jednoduše. Do problému se můžete dostat právě chybným označením platby na terminálu ze strany obchodníka. Ten vás tímto krokem připraví nejenom o peníze, které byste stejně zaplatili, ale také o speciální poplatek k tomu. Ten se liší v závislosti na tom, u jakého bankovního domu jste.

Poplatky podle ceníku bank

Česká spořitelna 125 Kč
Komerční banka od 100 Kč
Equa Bank 99 Kč
Air Bank 25 – 100 Kč
MONETA Money Bank od 200 Kč
ČSOB 200 Kč
mBank od 29 Kč

Zúčtování v českých korunách se raději vyhněte

Další nepříjemností je zmiňovaná služba Dynamic Currency Conversion označovaná zkratkou DCC. Prostřednictvím ní má zákazník možnost zúčtování provedené transakce ve vlastní měně, což má samozřejmě jeden nebezpečný háček. Obchodníci v zahraničí nabízí nevýhodné převodní kurzy pro zákazníka, takže na takové službě budete pouze tratit. V tomto směru nezbývá, než si pohlídat, jakou měnu na platebním terminálu potvrzujete. Nejlepší je každopádně ta místní. O její změnu ostatně můžete požádat obchodníka při prováděné platbě. Vyvarujte se výše uvedeným neduhům debetních a kreditních karet, ať neplatíte při zahraniční dovolené více, než musíte.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…