Lidé si v dnešní době půjčují na ledacos. Nemusí to být však pouze úvěry na bydlení, vybavení interiéru, pořízení automobilu či jeho opravu, elektroniku a podobné věci. Je hodně občanů, mezi něž možná spadáte i vy sami, kteří využívají bankovní a nebankovní půjčky proto, aby sami, s rodinou nebo s přáteli vyrazili na dovolenou. Jenže, není všechno zlato, co se třpytí. A právě tento typ úvěr je mnohými odborníky považován za naprosto zbytečný, protože si nepůjčujete na životní potřeby, ale rozmary, jež jsou krátkodobého charakteru. Ano, je pravdou, že několikadenní dovolená vás bude stát několikaměsíční splácení vypůjčené sumy. Někdo to zvládne bez sebemenšího problému, jiný se může potýkat s jistými obtížemi. Ať už o půjčce na dovolenou uvažujete nebo ne, přinášíme vám trochu více reálných informací z této oblasti a je pouze na vás samotných, co si odnesete.

Znáte rizika půjčky na dovolenou?

Pojďme se hned na začátek seznámit s tím horším, co vám může přinést půjčka na dovolenou. Kromě krátkodobých a mnohdy i nezapomenutelných zážitků z exotické destinace to mohou být dlouhodobé problémy. Pokud byste si totiž půjčili více než jste schopni splácet, hrozí vám samozřejmě spousta negativních věcí.

  • Sankční poplatky za neuhrazení pravidelné splátky
  • Zbytečné přeplacení původního úvěru například kvůli prodlužování splatnosti termínu
  • Negativní zápis do registru dlužníků
  • Exekuce a zabavení majetku

Ano, jedna nevhodně zvolená dovolená, potažmo půjčka vás může celkem snadno dostat i do dluhové pasti. Toto riziko nejvíce hrozí mladým, a naopak starým občanům, jež jsou právě největšími odběrateli půjček na dovolenou.

Jakou zvolit půjčku na dovolenou

Pakliže je vaše cestovatelská vášeň silnější než cokoliv jiného, přinášíme vám alespoň několik základních rad, jak se vyhnout nevýhodným půjčkám na trhu. V každém případě se zaměřujte na prověřené poskytovatele. Ty mimochodem naleznete nejenom v bankovním segmentu, ale také v tom nebankovním. Pohlídat byste si měli níže uvedené náležitosti.

  • Nízká hodnota RPSN skrývající úrok, ale i všechny přidružené poplatky
  • Vyhněte se nesmyslně vysokým sankčním poplatkům
  • Pokud to jde, volte půjčku s minimem skrytých poplatků
  • Rozhodně si neberte úvěr, kvůli kterému byste měli zastavit svou vlastní nemovitost nebo shánět ručitele

Když už se rozhodnete pro půjčku na dovolenou, volte raději menší částky a krátkodobou splatnost, abyste se nezadlužovali z dlouhodobého hlediska. Pokud to jen trochu půjde, snažte se na dovolenou použít větší část vlastních úspor a teprve pro zbývající sumu využít bankovního či nebankovního úvěru. Až pak budete mít jistotu, že vám půjčka na dovolenou poslouží tak jak má a vy ji splatíte bez sebemenších obtíží.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…