Otázka, jež v mnohých čtenářích tohoto článku vzbuzuje určitě hodně rozpaků. Především u těch, kteří jsou v oblasti bankovních a nebankovních úvěrů trochu znalí. Každý totiž pravděpodobně ví, že po poslední novelizaci zákona o spotřebitelských úvěrech je poskytovatelům půjček důkladně nařizováno, aby lustrovali klienta a obdrželi od něj co nejvíce informací před vypůjčením peněz. A jedním z takových údajů je pochopitelně také velikost pravidelného příjmu.

Půjčka bez doložení příjmu? Existuje vůbec?

Jenže, k titulku článku můžeme přistupovat z trochu jiného úhlu pohledu. Ano, v budoucnu máte možnost získat půjčku bez doložení příjmu, avšak za předpokladu, že si cestu k takovému produktu vybudujete s pomocí kladné úvěrové historie.

Úvěrová historie o vás prozradí naprosto vše

Každá banka (i nebankovka) před schválením dané půjčky zkoumá bonitu klienta. K té se lze postupně dopracovat nejrůznějšími způsoby. Hodně toho lze mimo jiné vyčíst také z vašeho bankovního konta. Jsou to pravidelné příjmy a výdaje napovídající mnohé. Mezi další faktory patří například počet dětí a ostatních závazků v podobě stavebního spoření nebo penzijního připojištění. To vše už ale zhoršuje váš celkový kredit.

Klíčem je vždy dostatečně vysoká bonita žadatele

Proto byste se měli od samotného počátku, kdy začnete vydělávat snažit pracovat na celkové úvěrové historii. Například tak, že budete používat více bankovních účtů a na jednom z nich si budete budovat úvěrovou historii. Ideálně u banky, od které byste rádi v budoucnu získali požadovanou finanční sumu. Obvykle si na takový účet zasílejte hlavně své příjmy, vytvářejte úspory a ostatní větší výdaje směrujte na jiné konto. Provádějte dostatek obratů ve váš prospěch a vězte, že půjčka bez následného doložení příjmu přijde, co nevidět.

Banky vám sami nabídnou úvěrový limit

Vzhledem k tomu, že o vás banky díky pravidelným transakcím vědí v podstatě vše, stane se po nějakém čase to, že vám sami od sebe nabídnou některý z úvěrových produktů bez nutnosti dokládat další dokumenty. Typickými příklady jsou následující produkty.

  • Kontokorenty
  • Kreditní karty
  • Automatický nárok na půjčku, jejíž výše se odvíjí od vaší úvěrové historie

Myslete na to, že i když peníze nepotřebujete nyní, jednou vám přijdou vhod, a to i v podobě menšího úvěru prezentovaného samovolně danou bankovní institucí. A pokud takovou půjčku získáte, splácejte ji včas, protože i tím ovlivníte svoji bonitu do let budoucích.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…