Spotřebitelský úvěr je nejvíce omílaným pojmem v oblasti úvěrových produktů. Nabízí jej nejenom bankovní, ale také nebankovní společnosti. Jde o finanční půjčku, která se primárně řídí zákonem o spotřebitelských úvěrech stejně, jako řada dalších peněžních produktů podobného typu. Jestliže nemáte úplně jasno v tom, co si představit pod spotřebitelským úvěrem a neznáte jeho hlavní parametry, přinášíme vám stručné informace, jež vám tuto oblast daleko více přiblíží. Na úvod všeho si pojďme prozradit základní definici spotřebitelského úvěru. Ten může být výjimečně označován ještě jako maloobchodní úvěr. Jde o půjčku vhodnou pro jednotlivce, to znamená pouze jediného žadatele. Tím musí být fyzická osoba, nikoliv firma a běžný živnostník. Z tohoto zároveň logicky vyplývá, že spotřebitelský úvěr je primárně určen pro financování nepodnikatelských cílů. Abyste vůbec mohli žádat o tento typ finančního produktu, musíte splňovat pár základních kritérií.

  • Minimální věk žadatele je 18 let
  • Trvalý pobyt na území České republiky
  • Pravidelný příjem, ze kterého budete hradit spotřebitelský úvěr
  • Bez exekucí a insolvenčních řízení

U některých poskytovatelů může dojít při žádosti o větší peněžní částky k podrobnějšímu lustrování dané osoby. To znamená například zjišťování platební morálky, výpisy z registru dlužníků a podobné věci.

Jaké typy spotřebitelských úvěrů lze využít?

K výrazu spotřebitelský úvěr je vhodné přistupovat tak trochu obecně, protože pod ním rozhodně nenaleznete jediný peněžní produkt. Tento typ půjčky se může lišit hlavně dle svého účelu a ve výsledku i samotným názvem. Pokaždé však jde o plnohodnotný spotřebitelský úvěr.

  • Půjčka na auto
  • Neúčelová půjčka, která je mnohdy nazývána jako Americká hypotéka
  • Leasing na automobil
  • Úvěr ze stavebního spoření bez zajištění nemovitosti a mnohé další

Poslední zmíněný bod prozrazuje jednu z vlastností spotřebitelské půjčky. Půjčka není spojena s ručením nemovitostí. Obvykle je definována i určitým finančním rozsahem od cca 10 000 Kč. Maximální hranice se obvykle láme tam, kde už banky a nebankovní společnosti vyžadují ručení nemovitostí. Proto by možná stálo za zmínku uvést také finanční produkty, které nejsou spotřebitelským úvěrem a rozhodně byste si je s tímto peněžním závazkem neměli plést.

  • Operativní leasing na pronájem automobilu
  • Krátkodobé půjčky do 5 000 Kč označované jako mikropůjčky
  • Speciální půjčky od zaměstnavatele
  • Hypotéky a další

Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů

Jak už zaznělo několikrát v průběhu článku, o spotřebitelský úvěr můžete žádat nejenom u klasické bankovní instituce, ale také u nebankovní společnosti. Vždy to provádějte pouze u subjektů, jež se pyšní odpovídající licencí od České národní banky. Ta je totiž pomyslnou zárukou toho, že jde o kvalitní produkty a vy nevyjednáváte splátkové podmínky s žádným podvodníkem. Při výběru spotřebitelského úvěru hleďte především na jeho parametry, jež vám prozradí mnohé o celkové výhodnosti. Zásadní hodnotou se pro vás stane RPSN neboli roční procentuální sazba nákladů. Ta vychází do jisté míry z částky, kterou požadujete a také z celkové doby splatnosti.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…