Kreditní karta je bezhotovostním platebním nástrojem, který dnes stále častěji nahrazuje množství bankovek v peněženkách lidí. U kreditní karty jde nejenom o platební, ale zároveň úvěrový produkt, jež vám v případě nouze poskytne i určitou finanční sumu navíc.

Jak zacházet z kreditkou

To je ten nejpodstatnější rozdíl mezi klasickou debetní kartou k bankovnímu účtu a tou kreditní. Ta vám umožní čerpat finance nad rámec svých vlastních úspor. I když se jedná ve své podstatě o půjčku, respektive finanční závazek, máte možnost s kreditní kartou ušetřit peníze a získat mnohé navíc. Jediné, co potřebujete vědět, je správné zacházení s ní samotnou.

Vyhněte se bankomatům!

V první řadě si zvykněte na bezhotovostní využívání své kreditní karty. Ostatně, k těmto úkonům byl tento platební nástroj stvořen. Dnes máte možnost platit kartou na 90 % nejrůznějších míst, ať už je to za sortiment nebo služby. Bankomatům se proto vyhýbejte. A to především z důvodu vyšších poplatků za výběr hotovosti. Ty jsou v případě kreditních karet vždy podstatně vyšší, než u těch debetních.

Využívejte bezúročná období

Jestliže chcete s kreditní kartou řešit krátkodobý nedostatek vlastních peněz, pak vězte, že jde v tomto směru o velice praktického a přínosného pomocníka. Samotný název bezúročného období je vypovídající. Jde o časový úsek, během kterého získáte odpovídající peněžní sumu, potažmo půjčku a máte možnost ji vrátit bez jakéhokoliv poplatku navíc. Bezúročná období se liší v závislosti na poskytovateli kreditní karty. Obvykle se však setkáte s časovým úsekem v rozmezí 40 – 60 dnů. A to je celkem dostatečná doba na to, abyste vrátili snadno konkrétní částku. Při splácení si u některých kreditních karet můžete pomoci ještě jedním praktickým nástrojem. Je jím inkaso. Řada poskytovatelů dnes umožňuje nastavit inkaso tak, že vám bude dlužná částka stržena z vlastního bankovního účtu a vy se tak vyvarujete promeškání bezúročného období. Takový krok totiž přináší jisté následky v podobě vyšších úrokových sazeb.

Plaťte a obdržíte odměny

S kreditní kartou můžete nejenom šetřit, ale také získat mnohé navíc. Důkazem toho jsou věrnostní programy odlišných poskytovatelů. Nejčastěji jsou to speciální body směnitelné za další slevy nebo forma klasické peněžní sumy. Ta vám bude navrácena v odpovídající výši pokaždé, když s kreditní kartou zaplatíte u vybraného obchodníka.

Velikost odměn se pohybuje v řádu několika jednotek procent. Výjimkou nejsou ani slevy mající podobu nejrůznějších bezplatných služeb, mezi něž patří například cestovní pojištění. Narazit můžete také na řadu dárků a ostatních odměn. Využijte potenciál kreditních karet a získejte maximum při jejich pravidelném užívání.

Pozor na rizika spojené s kreditkou

  • Úroky za pozdní splácení bývají vyšší než běžné úvěry
  • Vlastnictví kreditní karty může snižít vaši bonitu (např. při žádosti o hypotéku)

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…